Hvorfor en gratis VPN er en rigtig dårlig ide.
Undgå et blive snydt med en free VPN.
VPN’en beskytter dig
En Vpn kan være din bedste ven, når du bruger internettet. VPN’en er din bodyguard, som lige så ninja-agtigt krypterer alle dine informationer og personlige data for derefter at snige dem ud af din computer og bringe dem videre til VPN-serveren, uden at nogen opdager noget.
Når først dine data befinder sig trygt og godt i VPN’ens server, kan du slappe af, for nu kan alle andre (hjemmesider, servere, hackere) kun få øje på VPN’en og aner ikke, at du sidder skjult og beskyttet bagved.
Pointet er klar og tydelig: VPN’en er i stand til at kamuflere dine handlinger på internettet, og dette kan betyde en kæmpe sikkerhed for dig.
Her kommer så spørgsmålet til 1 million: Hvordan kan du stole på, at VPN’en ikke vil misbruge dine oplysninger?
Hvordan tjener en gratis VPN penge?
For at svare på spørgsmålet ovenfor om troværdighed, er vi nødt til først at skelne imellem en gratis VPN og en brugerbetalt VPN.
Vi ved, at både en gratis VPN og en brugerbetalt VPN har dyre omkostninger i form af enten egne servere og datalinjer eller lejede servere fra f.eks. Amazon, som skal betales for alt, hvad der sendes, modtages og opbevares. Konklusion: det er ikke gratis at udbyde en VPN-tjeneste.
Hvordan kan en free VPN skrabe nok penge sammen til at drive sin virksomhed?
Der findes umiddelbart 3 muligheder:
- Reklamer: Brugerplatformen på en gratis VPN vil ofte være smækfyldt reklamebannere, som forskellige virksomheder betaler for.
- Stjålen data: Den absolut nemmeste måde at stjæle personlige data til senere misbrug er at åbne en gratis VPN-tjeneste og så bare vente på, at godtroende mennesker frivilligt lægger alle sine personlige oplysninger i hænderne på tyven.
- Prøv før du køber: Nogle tjenester vil tilbyde ”free VPN”, som kun giver en begrænset mængde bredbånd til VPN’en. For at fortsætte brugen af VPN’en skal brugeren betale.
Free VPN fra troværdige tjenester
Det er fuldt ud forståeligt, at du gerne vil prøve en gratis VPN, inden du begynder at punge ud. I virkeligheden er den månedlige pris for en VPN-tjeneste ikke fantastisk høj, men penge er penge, og hvor der kan spares, bør man spare.
Lad for din egen skyld være med at springe ud i en hvilken som helst gratis VPN, som du tilfældigvis har googlet dig til. Nu har du lært, at gratis VPN’er nok skal finde en måde at tjene pengene tilbage på, og det kan i visse tilfælde komme til at koste dig dyrt.
Der findes faktisk flere troværdige, veletablerede, seriøse, kompetencerige og hurtige VPN’er, som gerne vil lade dig prøve deres VPN uden, at du skal betale for det. Lad os kigge på 2 eksempler:
- NordVPN har mere end 5000 servere fordelt i 62 lande. De anvender dobbelt kryptering af brugerens data, og de har en ”no logging”-politik, som betyder, at dine handlinger ikke bliver gemt i deres servere til risiko for senere tracking. De har servere i Danmark, hvilket betyder, at deres kunder kan se dansk TV, når de befinder sig i udlandet. NordVPN vil gerne forære alle sine nye kunder 7 dages gratis beskyttelse på op til 6 forskellige enheder; dvs. smartphones, tablets og computere i hele hustanden. Du behøver ikke at fortsætte abonnementet derefter, mens hvis du vælger at bruge NordVPN, skal du af med ca. 20 kr om måneden. Jep, det er det samme, som du betaler for at bruge en indkøbsvogn fra Netto.
- Express VPN er en anden kæmpestor VPN-tjeneste, som giver dig en free VPN prøvetid. Express VPN har servere i 94 forskellige lande, de har en ”no logging”-politik, og deres krypteringsstandarter er blandt de nyeste og mest avancerede = større sikkerhed for dig. De har også danske servere, så du kan se danske TV-tjenester fra udlandet. Du kan få en gratis prøvetid på 30 dage hos Express VPN. Du betaler for den første måned til at starte med, men hvis du ikke er tilfreds med tjenesten, (eller insisterer på ikke at ville betale for en VPN-tjeneste) så får du pengene tilbage og er ikke bundet til at fortsætte abonnementet. Deres faste abonnement koster omkring en 50’er per måned, når du køber for et år ad gangen.
Tør du stole på en gratis VPN?
Som nævnt tidligere, er det virkelig vigtigt, at vælge en VPN-tjeneste, som du kan stole på. Det svarer lidt til, at du hyrer et vagtselskab til at sætte overvågningskameraer op over alt inden for og uden for dit hus. Ville du hyre en kutteklædt person, som tilbyder at overvåge dit hus helt gratis?
På samme måde giver du VPN’en adgang til at kende din IP-adresse og til at følge al din færden online. Med disse informationer er det nemt for en ”VPN-tjeneste”, som ikke har rent mel i posen, at stjæle din identitet og at røve dine penge.
Selv med en betalt VPN-tjeneste, er der ingen måde, du kan garantere 100 %, at dine informationer ikke bliver misbrugt. Men det er langt mere usandsynligt. En VPN med betalende kunder vil næppe risikere at sætte sit gode rygte over styr.
Læs også vores guide om hvordan du ser TV i udlandet, både se Viaplay i udlandet, og se Yousee i udlandet.
Hvilken VPN skal jeg vælge? Her er de 3 bedste VPN i online sikkerhed og anonymitet 2020.
Den bedste ‘billige’ VPN
Hvordan ved jeg, hvad jeg skal gå efter?
- Hold øje med VPN-tjenestens gennemsigtighed. Har tjenestens hjemmeside et afsnit med selskabets ledere og gerne billeder af deres ansigter? Det viser, at de ikke er bange for at stå til ansvar, for deres handlinger, og at de ikke har noget at skjule.
- Hold øje med log-politik. Nogle VPN-tjenester vil logge, eller nedtegne, et minimum af brugerens informationer. Det vigtigste her er, at de under ingen omstændigheder logger brugerens internettrafik.
- Hold øje med åbne protokoller. En god VPN-tjeneste vil støtte brugen af Open Source, – eller åben kildekode. Det betyder, at enhver kan efterse kildekoden, og det gør det sværere for en VPN-tjeneste at foretage sig skumle aktiviteter.
- Hold øje med globale servere. En god VPN vil have servere placeret rundt om i hele verden. På den måde er brugeren sikret en hurtig forbindelse uanset hvilket land, han befinder sig i, og vil også kunne benytte sig af TV-tjenester fra flere forskellige lande.